...
Sonata
Productiviteit:
4
Smaak:
4
Vroegheid:
2
Ziekteweerstand:
2
Houdbaarheid:
3
Stevigheid:
2
Sonata, de perfecte compositie van smaak en uiterlijk Sonata is een middenlate éénmaal-drager met bijzonder goede smaak-eigenschappen. Sterke kanten van Sonata zijn, naast de goede smaak, de bijzonder goede vruchtzetting en de zeer uniforme vruchten die bovendien makkelijk te plukken zijn. Mede daardoor is het ras in veel gevallen een uitstekend alternatief voor Elsanta. Sonata is geschikt voor de koelere klimaatzone in West-Europa, hoofdzakelijk ten noorden van de Alpen. Onder glas wordt Sonata vooral toegepast in een vroege stookteelt waarvoor in de winter wordt geplant. Sonata leent zich daar bij uitstek voor omdat ze nauwelijks kromme vruchten geeft. In de vollegrond wordt Sonata in vrijwel alle teeltwijzen toegepast.
Kenmerken Sonata
- Middentijds ras
- Makkelijk te plukken
- Goede smaak
- Mooie presentatie
- Hoog rendement
Vruchtkwaliteit
Sonata produceert sappige aardbeien met een zoete smaak en een duidelijk aardbeiaroma. De stevige, uniforme vruchten hebben een conische vorm en een helderrode kleur. Inwendig zijn ze lichtrood. Typerend zijn de mooie kroontjes en de mooie glans, die ook na bewaring behouden blijven. Het gemiddelde vruchtgewicht is hoger dan dat bij Elsanta. De vruchten zijn hard maar soms een beetje gevoelig voor drukplekken. Dit speelt vooral bij warm weer, maar kan met een juiste plukfrequentie goed in de hand worden gehouden. De aardbeien zijn goed bestand tegen regen en scheuren niet snel.
Bloei en plukperiode
De kwaliteit van de bloemen van Sonata is vanaf het begin van het seizoen bijzonder goed. De bloemen produceren veel stuifmeel, waardoor het percentage misvormde vruchten bijzonder laag is. De bloei- en de oogstperiode komen goed overeen met die van Elsanta. Sonata heeft doorgaans wel een betere oogstspreiding. De trossen blijven meestal net onder het blad. Het optimale plukmoment is als de vruchten oranjerood zijn. Na het plukken kleuren de vruchten nog even door.
Productiviteit
De opbrengst van Sonata is wat groter dan die van Elsanta. Het aantal vruchten van eerste kwaliteit ligt duidelijk hoger. Sonata plukt makkelijk en vraagt weinig sorteerarbeid. Daardoor kan een aanzienlijke besparing op de arbeidskosten worden verkregen. Bij vervroeging is er nauwelijks sprake van opbrengst- of kwaliteitsverlies.
Ziektegevoeligheid
Sonata is gevoelig voor de volgende ziektes:
• stengelbasisrot (Phytophthora cactorum)
• koprot (Rhizoctonia fragariae)
Sonata is maar weinig gevoelig voor meeldauw (Sphaerotheca mac.). In de vermeerdering vraagt stengelbasisrot extra aandacht. Naast een bestrijding is het van belang ook de preventieve maatregelen goed uit te voeren. Omdat de planten van Sonata een betrekkelijk kort rhizoom hebben is het bovendien van belang de planten op de juiste diepte te planten. Te diep geplant komt Sonata maar moeilijk aan het groeien.
Teeltervaringen
In de normale teelt en in de teelt met frigoplanten ontwikkelt Sonata een zwaar gewas. Een plantafstand van 35-40 cm is dan in veel gevallen aanbevolen. De trossen zitten verscholen onder het bladerdek, wat de bloemen beschermt tegen late nachtvorst en nadien de vruchten tegen instraling. Een goede preventieve bespuiting tegen Botrytis en Rhizoctonia is dan ook belangrijk. Sonata wordt met name in de vroege teelten en voor de eerste gekoelde teelten vaak ingezet. Het ras laat zich ook goed vervroegen door afdekken met folie en kan ook verder worden vervroegd door te telen in tunnels. Sonata wordt weinig gebruikt in de doorteelt vanwege de matige doorkleuring van de vruchten in de herfst. Dit gebeurt vooral bij donker weer. Sonata is zeer geschikt voor een vroege stookteelt vanwege zijn zeer goede vruchtzetting en hoge productie. Omdat Sonata geen misvormde vruchten geeft, heeft dit ras een groot voordeel in vroege teelten ten opzichte van Elsanta. Sonata is nauwelijks gevoelig voor vorst en daardoor geschikt voor de teelt in Scandinavië, waar zij steeds vaker wordt aangeplant. Ze moet daar echter in de winter wel afgedekt worden met een vliesdoek. Sonata is minder geschikt voor verlating met stro. Sonata heeft een grote behoefte aan magnesium omdat de opname daarvan traag verloopt. Vergeleken met Elsanta vraagt Sonata gauw 20% meer magnesium. Dit geldt zowel op het vermeerderingsveld als in de productievelden. Ook de stikstofbemesting vraagt aandacht. Als het magnesiumgehalte van de plant op niveau is, kan met minder stikstof worden volstaan. Een evenwichtige balans aan sporenelementen (ijzer, mangaan) is van groot belang. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is de voedingstoestand van het gewas te monitoren. Sonata is kwekersrechtelijk beschermd en onder licentie in de handel.
Voor meer info bekijk de folder
Rijptijd tijdsbalk: